ΑΠΟΣΤΑΣΗ – ορισμός των συμπτωμάτων και θεραπεία της κατάθλιψης

Η κατάθλιψη είναι μία από τις πιο συχνές και εξουθενωτικές ψυχικές διαταραχές, που προκύπτουν συχνά ως αποτέλεσμα αίσθησης απώλειας ή απώλειας. Η κατάθλιψη είναι μια από τις πιο ψυχικές και ψυχικές διαταραχές, που συχνά προκύπτουν από την αίσθηση της απώλειας ή της αποτελεσματικής απώλειας.

Το ποσοστό των ατόμων που πάσχουν από κατάθλιψη φαίνεται να αυξάνεται σταθερά με την πάροδο του χρόνου και, όχι εάν, η ΠΟΥ έχει προβλέψει ότι μέσα σε λίγα χρόνια η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη αιτία αναπηρίας για ασθένεια, αμέσως μετά την καρδιαγγειακή νόσο.

Ορισμός της κατάθλιψης

Η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή της διάθεσης του τόνου, η ψυχική λειτουργία που είναι σημαντική για την προσαρμογή. Η διάθεση είναι γενικά ευέλικτη: όταν τα άτομα ζουν ευχάριστα γεγονότα ή καταστάσεις, κάμπτεται προς την κορυφή, ενώ λυγίζει προς τα κάτω σε καταστάσεις αρνητικές και δυσάρεστες. Εκείνοι που πάσχουν από κατάθλιψη δεν δείχνουν αυτήν την ευελιξία, αλλά στη διάθεσή του τεντώνεται συνεχώς προς τα κάτω, ανεξάρτητα από την κατάσταση έξω.

Δεν είναι τυχαίο, επομένως, όσοι παρουσιάζουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης να παρουσιάζουν συχνές και έντονες καταστάσεις δυσαρέσκειας και θλίψης, τείνοντας να μην αισθάνονται ευχαρίστηση σε κοινές καθημερινές δραστηριότητες. Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη ζουν σε μια κατάσταση συνεχούς κακής διάθεσης και σκέψης αρνητικών και απαισιόδοξων για τον εαυτό τους, τους άλλους και το δικό σας μέλλον.

Ωστόσο, οι Beck και Alford (2009) υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πολλά συστατικά της κατάθλιψης εκτός από την απόκλιση της διάθεσης μόνο. Σύμφωνα με την εμπειρία τους και τις μελέτες τους, είναι επίσης πιθανό ότι δεν υπάρχει διάθεση ανωμαλίας στον ασθενή.

Οι δύο συγγραφείς, εκτός από τη διάθεση του τόνου, προτείνουν στην πραγματικότητα άλλα σημαντικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη διαταραχή:

 • Μια συγκεκριμένη αλλαγή της διάθεσης: θλίψη, μοναξιά, απάθεια.
 • Μια αρνητική αυτο-έννοια που συνδέεται με την επίπληξη και την αυτοεκτίμηση.
 • Θέλετε οπισθοδρομική και αυτοτιμωρητική: θέλετε να φύγετε, να κρύψετε ή να πεθάνετε.
 • Φυτικές αλλαγές: ανορεξία, αϋπνία, απώλεια λίμπιντο.
 • Αλλαγή στο επίπεδο των δραστηριοτήτων: καθυστέρηση ή αναταραχή.

Σε γενικές γραμμές, η κατάθλιψη σημαίνει να βλέπεις τον κόσμο μέσα από τα γυαλιά με τους φακούς σκοτεινούς: όλα φαίνονται πιο αδιαφανή και δύσκολο να αντιμετωπιστούν, ακόμη και να σηκωθείς από το κρεβάτι το πρωί ή να κάνεις ντους. Πολλοί άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη έχουν την αίσθηση ότι ο άλλος δεν είναι σε θέση να καταλάβει τη δική σας κατάσταση του νου και ότι είναι άσκοπα αισιόδοξοι.

Οι διάφορες μορφές κατάθλιψης

Μεταξύ των πιο συχνά καταθλιπτικών διαταραχών είναι η κύρια καταθλιπτική διαταραχή, η επίμονη καταθλιπτική διαταραχή (δυσθυμία), η διαταραχή δυσφορική προεμμηνορροϊκή. Μια πολύ συνηθισμένη μορφή κατάθλιψης είναι επίσης το Depression Post-Partum που προσβάλλει τις γυναίκες λίγο μετά που έδωσε στο φως έναν γιο.

Το κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των διαταραχών είναι η παρουσία της διάθεσης λυπημένη, τα συναισθήματα του κενού και της ευερεθιστότητας, που συνοδεύονται από αλλαγές σε σωματικές και γνωστικές που επηρεάζουν πόσο σημαντική είναι η ικανότητα του ατόμου να λειτουργεί. Αυτό που διαφέρει μεταξύ τους είναι το μήκος, ο χρόνος ή η υποτιθέμενη αιτιολογία (DSM V, 2013).

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης

Το DSM βάζει στο προσκήνιο τα συμπτώματα βιολογικά και φυσικά χαρακτηριστικά της κατάθλιψης, αλλά παραμελεί το ζωντανό υποκειμενικό.

Πολλές μελέτες επισημαίνουν ότι τα συμπτώματα υποκειμενικά ως κατάθλιψη της διάθεσης, τα συναισθήματα της απελπισίας και της αναξιοπιστίας έχουν τα ίδια, αν όχι μεγαλύτερη σημασία, των βιολογικών συμπτωμάτων.

 • Τα συμπτώματα της κατάθλιψης πιο κοινά, ορισμένα καθορίζονται από το DSM, είναι η απώλεια ενέργειας, η αίσθηση κόπωσης, οι δυσκολίες στη συγκέντρωση και η μνήμη, η διέγερση του κινητήρα και η νευρικότητα, η απώλεια ή η αύξηση του βάρους, οι διαταραχές του ύπνου (αϋπνία ή υπερυπνία) σεξουαλικής επιθυμίας και σωματικού πόνου.
 • Σε αυτά, ωστόσο, είναι ενωμένα ακόμη και το έμπειρο συναισθηματικό χαρακτηριστικό της κατάθλιψης: τα συναισθήματα που βιώνουν εκείνοι που θα υποφέρουν είναι η θλίψη, η αγωνία, η απόγνωση, η δυσαρέσκεια, η αίσθηση της αδυναμίας, η απώλεια ελπίδας και η αίσθηση κενό.
 • Τα συμπτώματα της γνωστικής είναι η δυσκολία στη λήψη αποφάσεων και στην επίλυση των προβλημάτων, η αμφιβολία του μυαλού (να παραμείνουν στο να σκέφτονται τη δική τους ταλαιπωρία και τους πιθανούς λόγους), τον αυτοκριτισμό και την περιττότητα, τις σκέψεις καταστροφικές και απαισιόδοξες.
 • Οι συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν το άτομο που έχει κατάθλιψη είναι η αποφυγή ατόμων και η κοινωνική απομόνωση, η παθητική συμπεριφορά, τα συχνά παράπονα, η μείωση του σεξουαλικού και οι απόπειρες αυτοκτονίας.

Οι αιτίες της κατάθλιψης

Η κατάθλιψη μπορεί να χτυπήσει κανέναν. Η βιβλιογραφία ομόφωνα δηλώνει ότι είναι συχνά ένα αίσθημα απώλειας που προκαλεί την εμφάνιση της διαταραχής. Ωστόσο, οι αιτίες της κατάθλιψης είναι πολλές και διαφορετικές από άτομο σε άτομο (κληρονομικότητα, κοινωνικό περιβάλλον, οικογένεια πένθους, προβλήματα εργασίας, …).

Οι έρευνες δείχνουν την παρουσία δύο παραγόντων κινδύνου σημαντικών ως αιτιών κατάθλιψης:

 • ο βιολογικός παράγοντας: μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με μεγαλύτερη γενετική προδιάθεση για κατάθλιψη.
 • ο παράγοντας ψυχολογικός: οι εμπειρίες και οι συμπεριφορές που έχουν μάθει κατά τη διάρκεια του ιστορικού της ζωής (π.χ. ο διανοητικός διανοητικός) μπορούν να τον κάνουν ευάλωτο στην κατάθλιψη

Διαφημιστικό μήνυμα

Οι συνέπειες της κατάθλιψης μπορούν να βρεθούν σε διαφορετικούς τομείς της ζωής του ασθενούς. Ποιος υποφέρει, στην πραγματικότητα, έχει σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή όλων των ημερών, από την οικογένεια έως την εργασία. Η σχολή επιχειρήσεων ή ο επαγγελματίας το άτομο που έχει κατάθλιψη μπορεί να μειώσει την ποσότητα και την ποιότητα, ιδίως λόγω των προβλημάτων συγκέντρωσης και μνήμης που συνήθως έχουν τα άτομα με κατάθλιψη. Αυτή η διαταραχή, επίσης, οδηγεί σε απόσυρση γραφείου και με τον καιρό βλάπτει τις σχέσεις με τον / τον σύντροφό σας, τα παιδιά, τους φίλους και τους συναδέλφους σας.

Σε όσους πάσχουν από κατάθλιψη, η διάθεση επηρεάζει επίσης τη σχέση μαζί τους και στο σώμα τους. Συνήθως, στην πραγματικότητα, όσοι έχουν κατάθλιψη δυσκολεύονται να θεραπεύσουν την εμφάνισή σας, να τρώνε και να κοιμούνται τόσο τακτικά.

Δεν χρειάζεται να αγνοήσουμε τις συνέπειες της κατάθλιψης σε επίπεδο φυσικού: η American Heart Association (2014), για παράδειγμα, έχει δείξει ότι η κατάθλιψη σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών και εγκεφαλικών αγγείων. Η κατάθλιψη, εάν δεν αντιμετωπιστεί, επιδεινώνει την καρδιακή ανεπάρκεια και σχετίζεται με υψηλότερη θνησιμότητα.

Ποιος πάσχει από κατάθλιψη θα πρέπει να πληρώσει με ένα επιπλέον κόστος πολύ υψηλό για να πληρώσει: για να υποστεί μια μακρά και σοβαρή μορφή της διαταραχής οδηγεί το άτομο να σκεφτεί, και συχνά ψαλιδίζει, την αυτοκτονία. Πολλές φορές, στην πραγματικότητα, όσοι πάσχουν από τη διαταραχή παίρνουν τη ζωή τους, αφήνοντας τους φίλους και τους συγγενείς σε πλήρη απόγνωση.

Η θεραπεία της κατάθλιψης

Στη θεραπεία της κατάθλιψης είναι η προσφυγή σε θεραπεία με αντικαταθλιπτικά και ψυχοθεραπεία, και τα δύο θεμελιώδους σημασίας. Η θεραπεία με αντικαταθλιπτικά είναι μόνο συμπτωματική, ενεργεί με τα συμπτώματα και είναι απαραίτητη όταν η βαρύτητά τους αναστέλλει την κοινωνική ζωή, λειτουργώντας συναισθηματικά.

Παρέμβαση μόνο με ναρκωτικά, αλλά πολλές φορές δεν αρκεί: πρέπει να θυμόμαστε το γεγονός ότι οι αιτίες της κατάθλιψης δεν πρέπει να δακτυλογραφούν μόνο βιολογικά και ότι η διαταραχή μπορεί να συμβεί και για λόγους φυσικής ψυχοκοινωνικής.

Από την άλλη πλευρά, σε πολλές περιπτώσεις, ακριβώς όταν η σοβαρότητα των συμπτωμάτων αναστέλλει την κοινωνική, σχεσιακή και επαγγελματική ζωή των ασθενών, η προσφυγή μόνο σε ψυχοθεραπεία δεν είναι σωστή επιλογή: είναι καλό, στην πραγματικότητα, να παρέμβουμε φαρμακολογικά στα συμπτώματα , προκειμένου να τα μειώσετε. τη σοβαρότητα και ξεκινήστε ως μια ψυχοθεραπευτική πορεία.

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *