toulouselagarrone2

Τουλούζ και Le Genty Magre

Φύγαμε από την Ισπανία με βαριά καρδιά. Η Γαλλία μας περιμένει με πρώτη στάση στην Τουλούζ. Τις εμπειρίες μου από το El Celler de Can Roca σας τις χρωστάω, προς το παρόν θα μιλήσουμε λίγο για Cassoulet, το φουαγκρά και το ροζ.

Μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Γαλλίας μας υποδέχτηκε με τα ροζ της κτίρια, έναν υπέροχο ποταμό και αρκετά τοπικά πιάτα, που τα βρίσκεις τις περισσότερες φορές σε καλές εκτελέσεις τους σε οποιοδήποτε μικρό μπιστρό ή εστιατόριο βρεθεί στο δρόμο σου.

Αντιληφθήκαμε αμέσως πως στη Γαλλία θα δυσκολευτούμε. Θα είναι μια γλυκιά διαδρομή, ένοχων απολαύσεων! Βλέποντας τα στολίδια στις βιτρίνες (δείτε τις φώτο) από παστάκια, τάρτες και φυσικά σφολιατοειδή, λίγο σάλιο έτρεξε.

Le Genty Magre

Το καλύτερο γεύμα στην Τουλούζ το κάναμε στο Le Genty Magre. Με λίγη βοήθεια από τους ντόπιους και την συμβολή του οδηγού Michelin που τόσο αγαπάμε να μισούμε, βρήκαμε κοντά το κέντρο ένα πανέμορφο εστιατόριο στη Γαλλία, όπως το έβλεπα στα όνειρα, μετά από κάθε ανάγνωση στο Larousse Gastronomique.

Χωρίς κράτηση, έτσι γιατί we’re living on the edge, φτάσαμε σε έναν γεμάτο χώρο. Η Πρισίλια, με ένα αφελές χαμόγελο μας υποδέχτηκε, μιλήσαμε Γαλλικά, απλά εμείς δεν καταλάβαμε τίποτα και σε 2 λεπτά μας βρήκε τραπέζι όπως μας υποσχέθηκε. Ένας ζεστός χώρος, με ξύλινα στοιχεία παντού, πέτρα, τούβλο και μέτριο φωτισμό και μικρές λεπτομέρειες στον τοίχο, όπως έναν μαχαίρι του σεφ από τα χρόνια του στα μεγάλα Γαλλικά εστιατόρια του εξωτερικού, έστησαν το καταλληλότερο σκηνικό για ένα πραγματικά γαλλικό γεύμα.

Μικρό μενού, πανηγυρικό γύρω του θριάμβου και πάλι και από τους δύο μας, γεμάτο γαλλική παράδοση και όσο το δυνατόν εποχικό. Τρομερή λίστα κρασιών από την ευρύτερη περιοχή της νότιας Γαλλίας. Το σέρβις απίστευτα φιλικό και μαζί με λίγα αγγλικά τα καταφέραμε. Πριν ξεκινήσουμε με τα πρώτα, μας έφτασε ένα hors d’oeuvre, μια σούπα από κουκιά και αρωματικό λάδι. (4/5) Ήμουν πανέτοιμος. Στα 2 πρώτα είχαμε έναν πανέξυπνο κεφτέ (5/5). Τόσο έξυπνος, που είχε μέσα χοιρινά μάγουλα και πόδια. Ένας απίστευτα μαλακός, ζουμερός και αρωματικός κεφτές. Εγώ φουαγκρά με κυδώνι. (3/5)

Για τα κυρίως, λιωμένα μοσχαρίσια παϊδάκια, πουρές πατάτας και ζωμό με κόκκινο κρασί (doh!) (4/5) και ένα απίστευτο, Κασουλέ (Cassoulet) (5/5) που ζέστανε ψυχή και σώμα, και μου θύμισε πόσο λατρεύω τη σπιτική γαλλική κουζίνα το χειμώνα. Απλά μην τολμήσετε να κάνετε εξετάσεις την επόμενη μέρα. Λευκά φασόλια με χοιρινό λαιμό, 1-2 είδη τοπικού λουκάνικου και πάπια κονφί, ψημένα στο ειδικό πήλινο σκεύος που φτιάχνεται στο διπλανό χωρίο για αρκετές ώρες.

Δεν υπήρχε χώρος γλυκό, αλλά θυσιαστήκαμε. Τα πάντα για τους φίλους μας. Αφού όταν και αν βρεθείτε στην Τουλούζ, εννοείται πως θα έρθετε στο Gentry Magre. Θα είστε χαζούληδες αν δεν το κάνετε, και ξέρουμε πως οι φίλοι μας μόνο χαζούληδες δεν είναι.

Ένα μάνγκο σορμπέ, σε ένα εξωτικό γλυκό το οποίο δεν ξέρω πως έφτασε στην κουζίνα του σεφ, ισορροπημένο, μους μάνγκο και υγρό κέντρο, από το οποίο, σωστά μαντέψατε, έτρεχε περισσότερο μάνγκο. (5/5)  Εγώ, αποφάσισα να δοκιμάσω την ωδή στην καραμέλα (5/5). Είναι ότι ακριβώς χρειάζεσαι μετά από τόσο λίπος, βούτυρο, πάπια κτλ.

Parfait!

heart1heart1heart1heart1

(Le Genty Magre – 3 Rue Genty Magre, 31000 Toulouse, France +33 5 61 21 38 60)

 

 
There are no comments

Add yours