ριζότο

Συνταγές: Ριζότο αλά Μιλανέζε

Η πρώτη συνταγή ριζότο αλά Μιλανέζε φτιάχτηκε από βρασμένο ρύζι, αβγό, ζάχαρη, τσερβελάτα (μιλανέζικο αλλαντικό με σαφράν) και κομμάτια καπόνε (είδος κοτόπουλου). Στις αρχές του 1800, στο βιβλίο Cuoco Moderno, παίρνει το όνομα “riso giallo in padella” κίτρινο ρύζι στο τηγάνι και η συγκεκριμένη συνταγή αποτελείται από ρύζι τσιγαρισμένο σε βούτυρο, βοδινό μεδούλι, κρεμμύδι και ζεστό ζωμό κρέατος στο οποίο διαλύεται το σαφράν. Στις αρχές του 1900 παίρνει τη σημερινή του μορφή αφού προστίθεται στη συνταγή και το λευκό κρασί, του οποίου η οξύτητα βοηθάει στο να καθαρίσει ο ουρανίσκος από τη λιπαρότητα που αφήνει το μεδούλι.

Υλικά (για 4 άτομα)

400 γρ. Ρύζι

1 λίτρο ζωμό κρέατος

40 γρ. βοδινό μεδούλι

60 γρ. παρμετζιάνο

30 γρ. κρεμμύδι 0,5 γρ. σαφράν σε σκόνη

Εκτέλεση

Τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε 20 γρ. βούτυρο μαζί με το μεδούλι το οποίο έχουμε αφαιρέσει από το κόκκαλο του και το έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια, αφού τσιγαριστεί καλά το κρεμμύδι προσθέτουμε το ρύζι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε απαλά και συχνά για 3 λεπτά, προσθέτουμε το κρασί και αφού εξατμιστεί ρίχνουμε 2 φλιτζάνια από το ζωμό. Επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία κάθε φορά που εξατμίζεται το ζωμό και λίγο πριν σβήσουμε τη φωτιά προσθέτουμε το σαφράν το οποίο έχουμε προηγουμένως διαλύσει στο τελευταίο φλιτζάνι ζωμό που μας έχει μείνει να προσθέσουμε στο ριζότο μας. Αφαιρούμε από τη φωτιά όσο το ριζότο μας είναι al dente, ρίχνουμε το τριμμένο παρμετζιάνο και ανακατεύουμε γρήγορα για 30 δευτ. Το αφήνουμε να ηρεμήσει για 1 λεπτό και σερβίρουμε.

Χρήσιμες συμβουλές

. Το ρύζι που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι vialone nano. Είναι διασταύρωση 2 ειδών ρυζιού του vialone και του nano. Στην Ιταλία το vialone nano θεωρείται ο βασιλιάς όλων των ειδών ρυζιού για ριζότο.

. Το ριζότο μας θα πρέπει να είναι κρεμώδες, όχι στεγνό και σπυρωτό.

. Γι ‘αυτούς που θα το ήθελαν πιο πικάντικο θα μπορούσαν στο τέλος να προσθέσουν μπόλικο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.

ριζότο
There is 1 comment

Add yours

Post a new comment