DSC_1676

Pla – εστιατόρια στη Βαρκελώνη

Οι γευστικές μας εμπειρίες ξεκίνησαν σχετικά νωρίς στη Βαρκελώνη, πρόκειται για το foodzine άλλωστε. Στη Βαρκελώνη μπορείτε να ανακαλύψετε εκατοντάδες γεύσεις, κυρίως με καθαρές μεσογειακές επιρροές της κουζίνας της Καταλονίας. Οι τρόποι πολλοί και διάφοροι. Pinxtos για μεζέδες σε οδοντογλυφίδα, περιλαμβάνουν συχνά ψωμί, tapas, για μικρές μερίδες με μπουκίτσες αλλά και εστιατόρια ή μπιστρό με πολύ καλές κάρτες. Θα βρείτε από παράδοση και ταβέρνα μέχρι αφρούς και διαφορετικές υφές.

Το πρώτο μας βράδυ, μετά από μια μεγάλη μέρα με πρωινό ξύπνημα και αρκετό περπάτημα στους δρόμους της Βαρκελώνης, φτάσαμε σε ένα στενό της παλιά πόλης και του ιστορικού κέντρου, στο El Born. Γενικά στην Παλιά Πολή θέλετε να βρίσκεστε, αφού οι επιλογές είναι πολλές, αρκετά μαγαζιά, κουλ, arty και πολλές φορές sexy.

Pla στα καταλάν σημαίνει απλό. Εδώ ήταν και το όνομα του ιδιοκτήτη του εστιατορίου. Ο κ. Απλός κάνει κάτι καλά και αυτό φαίνεται. Το Pla, στο El Born, είναι ένα από αυτά τα εστιατόρια που όπως λέει η πρώην κοκκινομάλλα, μυρίζουν ωραία. Ένας πολύ ζεστός χώρος, μια σάλα για περίπου 50 άτομα σε 2 επίπεδα, σκοτεινό, αλλά το φως έρχεται νωρίς με το πρώτο on the house amuse buche και το πλατύ χαμόγελο του σέρβις. Φιλικό κλίμα και σερβιτόροι που “κατεβαίνουν” στο επίπεδο σας για την παραγγελία, απλά κάθονται δίπλα σας, διακριτικά. Συμφωνήσαμε και οι 2 πως τελικά μας αρέσει αυτό όταν γίνεται διακριτικά. Μικρό μενού, μεγάλη χαρά για τους θαμώνες λέω εγώ! 6-7 πρώτα, περίπου 8 κυρίως, κρέας και ψάρι.

Ταρτάρ παντζαριού και άγριων χορταρικών, μαύρο σκόρδο, και ένα γιαούρτι μπλε τυριού, γενικά ένα ντιπ που θα συναντήσετε και αλλού (περιγράφεται ως cabales). Ίσως το καλύτερο πιάτο της βραδιάς, και ήταν όλα σχεδόν άριστα. Γλυκό παντζάρι, οξύτητα από τα άγρια χόρτα, γλυκό μαύρο σκόρδο και μια σκληρή υφή από τα θραύσματα του μπλε τυριού. (4/5) Μαριναρισμένο χοιρινό (Iberian pork προφανώς), ψημένο tataki style, λίγη πράσινη ελιά, μερικές πιπεριές και ένα dry vermouth σε ένα επίσης εξαίσιο πρώτο.(4/5)

Στα κυρίως, ένα κομμάτι αρνί από ωμοπλάτη ψημένο sous vide, με ψητή μελιτζάνα και σάλτσα γλυκάνισου.(4/5) Χοιρινό και πάλι τώρα στα κυρίως, μαριναρισμένο και κόκκινο κάρι, σερβιρισμένο με λαχανικά και σάλτσα πορτοκαλιού. (4/5)

Για επιδόρπιο, πικρό κέικ σοκολάτας με παγωτό wasabi και μια σημαία, αλλά όχι της Καταλονίας. (4/5)

Η μαγειρική είναι μια δύσκολη τέχνη, απαιτεί αφοσίωση, μια διαρκή γνώση του τι συμβαίνει γύρω μας, μεγάλη εμπειρία και πολύ υπομονή.

 

heart1heart1heart1heart1

(RESTAURANT PLA, C/BELLAFILA, 5 – 08002 BARCELONA – €40-€50 το άτομο)




There are no comments

Add yours