κουλούρια Σμυρνέικα

Συνταγές: Κουλούρια βουτύρου ή αλλιώς Σμυρνέικα

Το Πάσχα είναι εδώ και οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει. Θυμάμαι όταν ήμουν μικρή, τη γιαγιά μου μαζί με τη μητέρα μου να περνάνε ατελείωτες ώρες στην κουζίνα και να φτιάχνουν κουλούρια και διάφορα γλυκίσματα. Στα μέρη μας, συνηθίζεται, εκτός από τα τσουρέκια, να φτιάχνουν 5 διαφορετικά είδη κουλουριών, και τις πασχαλινές τυρόπιτες. Επίσης όλες οι πασχαλινές λιχουδιές φτιάχνονται για έναν και μοναδικό λόγο, για να γεμίσουν τα πανέμορφα καλάθια τα οποία θα μοιραστούν σε φίλους, συγγενείς και σε κουμπάρους. Κάθε χρονιά προσθέταμε μία καινούργια συνταγή για κουλούρια, που μπορεί να μας είχε δώσει η γειτόνισσα ή μία φίλη, τη δοκιμάζαμε και αν μας άρεσε την κρατούσαμε για την επόμενη χρονιά.

Ξεφυλλίζοντας τις συνταγές της μητέρας μου, ανακάλυψα 6 διαφορετικές εκτελέσεις για τα σμυρνέικα. Διάλεξα τη συγκεκριμένη γιατί τη δοκίμασα και το αποτέλεσμα ήταν απλά εντυπωσιακό. Τραγανά, μυρωδάτα και γλυκά όσο χρειάζεται.

Υλικά

3 ½ κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κούπες σπορέλαιο

750 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

½ κούπα κονιάκ

½ κούπα χυμό πορτοκαλιού

1 ποτήρι φρέσκο γάλα

2 κρόκους αβγών

1 κιλό φρέσκο βούτυρο (κατά προτίμηση brenda)

40 γρ. μπέικιν πάουντερ

5 βανίλιες

1κρόκο αβγού (χτυπημένο με λίγο γάλα, για το άλειμμα)

Εκτέλεση

Όλα τα υλικά μας θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Χτυπάμε το βούτυρο με τη βοήθεια ενός μίξερ, αφού μαλακώσει προσθέτουμε το σπορέλαιο, κάθε φορά που προσθέτουμε ένα από τα υλικά στο μείγμα, χτυπάμε με το μίξερ για 2 λεπτά περίπου, στη συνέχεια ρίχνουμε τη ζάχαρη, τους κρόκους, το γάλα, το χυμό πορτοκάλι, το κονιάκ, τις βανίλιες, το μπέικιν  και τέλος το αλεύρι (το προσθέτουμε διαδοχικά).

Η ζύμη πρέπει να είναι ομοιόμορφη και αφράτη.

Πλάθουμε σε μικρά κουλουράκια. Αλείφουμε την επιφάνεια τους με τον κρόκο αβγού.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 15 με 20 λεπτά περίπου, μέχρι να αποκτήσουν ροδοκόκκινο χρώμα.




There are 4 comments

Add yours
  1. Paulos

    κριμα που σταματησατε το blog οπως πολλα αλλα αξιολογα ελληνικα blogs που κλεινουν λογω της μη ανταποκρισης απο τον κοσμο σε θεματα που εχουν να κανουν με τα ποτα,κοκτειλς κτλ …σας ευχομαι καλη συνεχεια σε οτι και να κανετε !!

  2. Τριαντάφυλλος Ψαράς

    Παύλο καλησπέρα! Δεν χρειάζεται να στεναχωριέσαι, κάνουμε ένα υποχρεωτικό break για την καλοκαιρινή season. Το foodzine.gr είναι ακόμη εδώ, και θα επιστρέψει στους κανονικούς του ρυθμούς, από τον Οκτώβρη. Καλό καλοκαίρι!

  3. Paulos

    Καλησπερα Τριανταφυλλε ..το ελπιζω αυτο που λες και εμεις οι αναγνωστες απο την μερια μας θα κανουμε οτι περναει απο το χερι μας για να μπορεσουμε ολοι μαζι να συνεχισουμε το μπλογκ !! τα λεμε :)


Post a new comment