γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι

Συνταγές: Γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι

Μία συνταγή της αγαπημένης μου κυρίας Σούλας από τη Λιβαδειά. Είναι εύκολη και πολύ νόστιμη. Υπάρχουν πολλές συνταγές για γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι, τη συγκεκριμένη όμως την ξεχώρισα και θα ήθελα να τη μοιραστώ μαζί σας, αφού είναι τόσο απλό και τόσο γευστικό αυτό το γλυκό του κουταλιού!

Υλικά

5 μεγάλα πορτοκάλια με χοντρή φλούδα

1 κιλό κρυσταλλική ζάχαρη

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια. Αφαιρούμε προσεκτικά το δέρμα τους, με τη βοήθεια ενός τρίφτη.

Τα βράζουμε ολόκληρα, σε μία κατσαρόλα με νερό, 3 φορές από 5 λεπτά και αφαιρούμε το βρασμένο νερό κάθε φορά. Ακολουθούμε αυτή τη διαδικασία για να ξεπικρίσουν τα πορτοκάλια.

Αφού βράσουν (δεν πρέπει να είναι πολύ μαλακά), τα αφήνουμε να παγώσουν και στη συνέχεια κόβουμε το κάθε πορτοκάλι σε 8 κομμάτια.

Με ένα ψαλίδι αφαιρούμε τις ίνες από το εσωτερικό τους και τα κουκούτσια, αν έχουν.

Τοποθετούμε τα κομμάτια σε μία κατσαρόλα, σε στρώσεις και πασπαλίζουμε την κάθε στρώση με ζάχαρη. Τέλος καλύπτουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη και τα αφήνουμε για μία νύχτα, έτσι ώστε να βγάλουν το χυμό τους.

Την επόμενη μέρα, αφού έχει λιώσει η ζάχαρη, τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει το σιρόπι.

Αφήνουμε το γλυκό μας να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια γεμίζουμε σε αποστειρωμένα δοχεία.

Tip: Δείτε και το γλυκό του κουταλιού σταφύλι.




There are 14 comments

Add yours
  1. Georgia

    Αχ αυτά τα γλυκά του κουταλιού! Θυμίζουν καλοκαιρινά απογεύματα…

  2. Βασίλης

    Γειά σας, θέλω να κάνω τη συνταγή και αναρωτιέμαι αν είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί η εξωτερική πορτοκαλή επιφάνεια. Αν δεν την ξύσω, δεν πρόκειται να ξεπικρίσουν τα πορτοκάλια;

    Ευχαριστώ.

    • Triantafyllos Psaras

      Καλησπέρα Βασίλη! Το γλυκό αυτό είναι τέλειο και χαίρομαι που θα το δοκιμάσεις. Εδώ, εμείς κάναμε γλυκό όλο το πορτοκάλι, γι’αυτό και η φλούδα πρέπει να ξυστεί προηγουμένως, αλλιώς φυσικά θα πικρίζουν. Εναλλακτικά, μπορείς αν θες να κάνεις γλυκό μόνο τη φλούδα, χωρίς το εσωτερικό του πορτοκαλιού, όπου και μπορείς να την ξεπικρίσεις βάζοντας την σε νερό, το οποίο θα αλλάζεις για μερικές μέρες μέχρι να μην γίνεται πια κίτρινο.

      Πες μου πως θα σου βγει! Καλή επιτυχία ;)

  3. Βασίλης

    Ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση! Το γλυκό βγήκε μεν μυρωδάτο αλλά εμάς που μας αρέσει λίγο η “πικρίλα” λέμε την επόμενη φορά να δοκιμάσουμε να το τρίψουμε ελάχιστα ή καθόλου – χωρίς να αλλάξουμε κάτι άλλο στην παραπάνω συνταγή…

  4. ΝΩΝΤΑΣ

    Μαρία καλησπερα…
    Θέλω μόλις δεις την κ. Σουλα να την ευχαριστήσεις εκ μέρους μου, εφτιαξε το γλύκο η γυναίκα μου (είναι πολύ καλή μαγείρισα) και είναι τέλειο.

    Ευχαριστώ

    • Maria Tsagkari

      Να σαι καλά Νώντα, θα της μεταφέρω για ακόμη μια φορά τα υπέροχα σχόλια σας! Στη διάθεση σας για ότι θέλετε ;)

  5. Σωσώ Γράβεζα

    Μπορώ να κάνω την ίδια συνταγή με λεμόνια αντί πορτοκάλια??
    Εχω πολλά λεμόνια από τις λεμονιές μας και δεν ξέρω τι να τα κάνω………

    • Triantafyllos Psaras

      Καλησπέρα Κατερίνα! Δεν χρειάζεται νερό, αφού το πορτοκάλι θα σου βγάλει όσο υγρό πρέπει και απλά την επόμενη μέρα θα προσθέσεις τη ζάχαρη για να συνεχίσεις!

  6. φωτεινη

    Δοκιμασαμε τη συνταγη πριν μια βδομαδα….τελειωσε αμεσως….την επαναλαμβανουμε σημερα….


Post a new comment