10799592_10152555465534053_669279177_n

Μερικές μέρες στη Χιρόνα

Με αφορμή την επίσκεψη μας στο El Celler De Can Roca, πιθανόν το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο, είχαμε την τύχη να επισκεφθούμε τη Χιρόνα (Τζιρόνα στα Καταλάν) και φυσικά, αφού είμαστε εδώ 3 μέρες, δεν θα μπορούσαμε να μην εξερευνήσουμε τη φημισμένη Κόστα Μπράβα της Καταλονίας.

Χιρόνα

Μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Καταλονίας, η Χιρόνα θα σας κερδίσει με την βγαλμένη από κινηματογραφικό σετ παλιά πόλη της, τα πολύχρωμα σπίτια στον ποταμό Ονιάρ, τα πανέμορφα μαγαζιά της, τα καφέ και τα εστιατόρια ή τάπας μπαρ με την αυθεντική κουζίνα της Καταλονίας αλλά και τα κρασιά της ευρύτερης περιοχής. Χαθείτε στην παλιά πόλη, περπατήστε πάνω στα τείχη, διασχίστε τις γέφυρες και ερωτευτείτε με τη Χιρόνα, όπως χαρακτηριστικά ορίζει το μότο της πόλης.

Κόστα Μπράβα

256 χιλιόμετρα μαγευτικού τοπίου, δεν ονομάστηκε τυχαία Άγρια Ακτή, μικρά ψαροχώρια, σπίτια που τα χτυπάει η Μεσόγειος, καταπληκτικές ταβέρνες, φρέσκο ψάρι και θαλασσινά, σε συνδυασμό με πολύ πράσινο και μερικές μαγευτικές διαδρομές για αυτοκίνητο ή μηχανή. Μέσα σε 2 ημέρες, καταφέραμε να επισκεφτούμε αμέτρητα χωριά, να ακολουθήσουμε το τρίγωνο του Νταλί (ανάποδα από Πουμπόλ->Φιγουρέες->Πόρτ Λιγκάτ) και να γευτούμε την καλύτερη παέγια που δοκιμάσαμε σε ολόκληρη την Καταλονία.

Εν συντομία, τα χωριά και οι πόλεις που συναντήσαμε καλύπτοντας περισσότερα από τα 300 χιλιόμετρα:

15/11

– Λα Πέρα

– Περαταλλάδα

– Παλς

– Πουμπόλ (η πρώτη μεγάλη στάση για το κάστρο που αγόρασε ο Νταλί στην καλή του, Γκαλά, στο οποίο έζησε και ο ίδιος μετά το θάνατο της)

– Παλαφρουζέλ

– Καλλέλα ντε Παραφρουζέλ (πανέμορφη πόλη χτισμένη κατηφορικά και καταλήγει στη θάλασσα)

– Ταμαρίου (τρομερό, μικρό ψαροχώρι, 3 εστιατόρια, απίστευτη παέγια πάνω στο κύμα

16/11

Κόστα Μπράβα σ’ αγαπάμε!

– Φιγέρες (η πόλη των συκιών και το καταπληκτικό θέατρο-μουσείο που σχεδίασε ο Νταλί και στο οποίο βρίσκεται ο μεγαλύτερος αριθμός των έργων του)

– Ρόζες, σταματήσαμε εδώ για λίγη ξεκούραση και περπάτημα στο πανέμορφο λιμάνι και στη συνέχεια οδηγήσαμε προς την Cala Montoij, μόλις 15 λεπτά από την πόλη και μέρος του Cap de Creus, ενός πανέμορφου φυσικού πάρκου, 190 τ. χιλ. Βασικός λόγος επίσκεψης εδώ, εκτός από την μαγευτική ομορφιά, η τοποθεσία όπου λειτούργησε το μοναδικό, El Bulli του Ferran Adria, το καλύτερο εστιατόριο που υπήρξε στον κόσμο. Ρίγος. Δυστυχώς ο χώρος είναι περιφραγμένος και αρκεστήκαμε σε μια κλεφτή ματιά. Η συγκίνηση όμως τεράστια. Εντελώς τυχαία, φορτώσαμε 2 φοιτητές από τη μέση του δρόμου και συνεχίσαμε 45 χιλ. για Καντακές.

– Καντακές (βόλτα στην παραλία, φωτογραφίες και το άγαλμα του Νταλί στο κέντρο της πλατείας)

– Πορτ Λιγκάτ, ένας μικρός κόλπος τρομερής ομορφιάς, εύκολο να καταλάβεις γιατί αποφάσισε να ζήσει εδώ ο Νταλί. Επίσκεψη στο σπίτι του, κλεφτή ματιά σε μια καντίνα/ταβέρνα, επιστροφή στην αγαπημένη Χιρόνα, περίπου 70 χιλ. μακριά.

Φεύγοντας την επόμενη μέρα και διασχίζοντας τα σύνορα για τα νοτιοδυτικά της Γαλλίας, δυσκολευόμαστε και οι δύο να σχεδιάσουμε και να ονειρευτούμε τις περιπέτειες μας στη χώρα του Λάνσελοτ. Η Καταλονία, οι άνθρωποι της, η κουζίνα της και η τέχνη, μας έχουν κλέψει την καρδιά. Θα τα πούμε σύντομα. Adios. Fins ara!

Που θα φάτε
Τάπας στην πλατεία ελευθερίας της Χιρόνα, κυρίως στο Konig, που είναι πάντα γεμάτο. Πληροφορίες εδώ http://www.konig.cat/en/
Στην παλιά πόλη, burger και άλλες λιχουδιές με τοπικά προϊόντα, καλή λίστα κρασιών, τοπικές μπίρες στο τρομερό καφέ με τα πλακάκια στους τοίχους, το La Terra. Carrer Ballesteries 23, 17001 Girona, Spain

Το El Celler de Can Roca θα ακολουθήσει…
There are no comments

Add yours