eggsencocotte2

Αυγά στο φούρνο – Oeufs en cocotte

Μια από τις αγαπημένες μου διαδικτυακές κοινότητες μαγειρικής, το food52, αποτελεί συχνά έμπνευση για γρήγορες δημιουργίες για ένα καλό πρωινό ή μεσημεριανό. Σαν αυτά τα αυγά φούρνου, σε ατομικά μπολάκια για σουφλέ, ή άλλα πυρίμαχα μπολ που ίσως έχετε. Οι Γάλλοι τα λένε αυγά στο μπολ, en cocotte.

Σκεφτείτε όλα αυτά που μπορείτε να ταιριάξετε με το ταπεινό αυγό και που πολύ πιθανόν να έχετε είδη στα ντουλάπια σας. Εγώ βρήκα αρακά, ρόκα και καρδιές μαρουλιού.

Υλικά  (για 4 άτομα)

4 αυγά

250 γρ. αρακά

μισό ματσάκι ρόκα

μερικές καρδιές μαρουλιού

4 κ.σ. κρέμα γάλακτος

λίγο τυρί (τριμμένη παρμεζάνα ή cottage)

2 σκελίδες σκόρδο

4-5 φιλετάκια αντζούγιας

πάπρικα

αλάτι & πιπέρι

ελαιόλαδο

λίγο νερό ή λευκό κρασί

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τα φιλέτα αντζούγιας μέχρι να λιώσουν και τα σοτάρουμε σ’ ένα τηγάνι με το λάδι για περίπου 2 λεπτά.

2. Προσθέτουμε τον αρακά με ελάχιστο νερό στο τηγάνι ή λίγο λευκό κρασί(1/4 της κούπας) και σοτάρουμε για ακόμη 2 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε και τη ρόκα με τις καρδιές μαρουλιού, για 1 λεπτό ακόμη, μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Αλατοπιπερώνουμε. Μεταφέρουμε το μείγμα στα ατομικά πυρίμαχα μπολ, αφήνοντας λίγο χώρο σε μία άκρη του μπολ για να σπάσουμε μέσα ένα αυγό στο καθένα. Σπάστε προσεχτικά το αυγό στην άκρη του μπολ, προσθέστε 1 κ.σ. κρέμα γάλακτος και λίγο τυρί, αν έχετε. Αλατοπιπερώστε και τελειώστε με την πάπρικα.

3. Γεμίστε με νερό ένα ταψί και τοποθετήστε τα μπολ μέσα, έτσι ώστε το νερό να τα καλύπτει κατά το ήμισυ. Ψήστε τα στο φούρνο για περίπου 15 λεπτά, το αυγό θα έχει ψηθεί αλλά ο κρόκος είναι ακόμη υγρός! Σερβίρετε με λίγο ψωμί ή φρυγανιά και απολαύστε αυτά τα τέλεια αυγά στο φούρνο. Αξίζει να σημειωθεί πως ο φούρνος αποτελεί γενικά μια εύκολη λύση για το σωστό ψήσιμο του αυγού.

αυγά φούρνου en cocotte

 




There are no comments

Add yours