Άσπρο Πιάτο Ρόδος

Εστιατόρια Ρόδου: Άσπρο Πιάτο

Απλό, καθημερινό, ελληνικό φαγητό, μαγειρεμένο προσεχτικά και με αγάπη, σερβιρισμένο από εξαιρετικό προσωπικό. Η επιτυχία του «Άσπρο Πιάτο» δεν είναι ένα καλά κρυμμένο μυστικό.

Είχαμε τελειώσει το δείπνο μας στο Άσπρο Πιάτο, όταν με ρώτησαν πως μου φάνηκε το φαγητό. Το φαγητό στο Άσπρο Πιάτο, είναι αυτό που επαναφέρει κάθε χαμένη ελπίδα και προσδοκία, στον κλάδο όπου κάποιοι άνθρωποι μαγειρεύουν για σας σε αντάλλαγμα των χρημάτων σας. Η σάλτσα μανιταριών πάνω από τα χοιρινά φιλετάκια μου, ήταν περισσότερο ψημένη απ’ όσο έπρεπε, άρα και έμοιαζε σαν κάποιος να είχε ρίξει φρέσκα μανιτάρια από το τηγάνι πάνω από το κρέας μου. Αυτό είναι κυρίως παρατήρηση και όχι κριτική. Οι χώροι είναι απλοί, ελληνικοί, όπως και η κουζίνα του εστιατορίου. Το κρέας προσδιορίζεται σαν όρος στους τοίχους του εστιατορίου, έτσι για να μας θυμίσει πως πρόκειται για μια νεωτεριστική ταβέρνα. Ο κόσμος αρκετός, ένα μείγμα ντόπιων, τουριστών, καλεσμένων που απολαμβάνουν ένα ειλικρινές πιάτο φαγητού.

Όταν άνοιξε το Άσπρο Πιάτο, μου ζητήθηκε αρκετές φορές να το επισκεφθώ, όλοι μιλούσαν γι’ αυτό, αλλά φοβόμουν πως θα πάω, θα μου αρέσει, και μερικούς μήνες μετά θα με σταματούσαν στο δρόμο και θα μου έστελναν μηνύματα στο facebook για να μου πουν πόσο λάθος είχα, και πως έχει καταντήσει το Άσπρο Πιάτο. Πέρασε ένα χρόνος, το επισκέφθηκα, και μετάνιωσα οικτρά που δεν το έκανα νωρίτερα.

Μεζεδάκια, κρέας, πιάτα ημέρας και μαγειρευτά, όλα φιγουράρουν στο μενού, και ποντάρουν στις γνώριμες γεύσεις και την ποσότητα. Το Άσπρο Πιάτο ακολουθεί την ασφαλή οδό σε ότι και αν προσφέρει. Ο μεζές του μπεκρή κάνει τη δική του επανάσταση, φεύγει από το καταραμένο πήλινο σκεύος, μεταφέρεται σ’ ένα βαθύ λευκό πιάτο, και είναι μούρλια. Οι σαλάτες, είτε χωριάτικη, είτε «ντάκος» (κουκουβάγια), είναι δροσερές και απόλυτα φρέσκες, οι πατάτες με φέτα και θυμάρι τεράστια επιτυχία, τα γεμιστά μανιτάρια ζουμερά, γενικότερα τα ορεκτικά και οι μεζέδες είναι ικανοί να σας χορτάσουν, προσέξτε να παραγγείλετε με μέτρο, και με το μαλακό στην τυροκαυτερή! Το ψαρονέφρι, ένα από τα καλύτερα χοιρινά κομμάτια, ήταν πολύ καλά μαγειρεμένο και μαλακό. Θα μπορούσαμε να το φάμε και χωρίς την σάλτσα, η οποία δυστυχώς ήταν μέτρια, ίσως και χειρότερη. Πλούσιες και φρέσκιες τηγανητές πατάτες, και σπυρωτό al dente ρύζι με μυρωδικά συνόδευε αυτό, όπως και τα άλλα πιάτα, που αποτελούνταν από παϊδάκια κοτόπουλου, κοτόπουλο κάρυ, για μια νότα ανατολής και τέλος τα ζουμερά μπιφτέκια. Τα ψημένα στο γκριλ λαχανικά, που ζητήσαμε να συνοδεύουν το δείπνο μας, ήρθαν ψημένα όσο πρέπει, περιχυμένα με aceto balsamico, ίσως di Modena. Για να κλείσουμε, το μαγαζί μας κέρασε μια δροσερή κρέμα καραμελέ. Ευχαριστούμε! Κλείνοντας τα περί του δείπνου, θα πιείτε ελληνικές και γερμανικές μπύρες, σε μπουκάλι ή draught.

Έχει γίνει αρκετός λόγος τελευταία στη Ρόδο, για τα εστιατόρια, την ελληνική γαστρονομία και τη συμβολή της στον τουρισμό του νησιού, και γενικότερα για όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν την ελληνική κουζίνα. Τέρμα οι κακές βιτρίνες με τις χείριστες φωτογραφίες των «πιάτων», λυπηθείτε μας! Το Άσπρο Πιάτο καταφέρνει να παρουσιάσει σ’ ένα απολύτως προσιτό πακέτο, κοινώς φθηνό, την ελληνική κουζίνα που πρέπει η Ρόδος να δείχνει στους καλεσμένους και επισκέπτες του νησιού, σεβόμενο παράλληλα και όλους εμάς, που θα το επισκεπτόμαστε ξανά και ξανά. Υποστηρίξτε το Άσπρο Πιάτο, θέλω, και είναι προς το συμφέρον όλων μας, να πετύχει!

Εστιατόριο Άσπρο Πιάτο – Γ. Γρίβα 71, 85100, Ρόδος – Τηλ. +30 22410 77925

Βαθμολογία foodzine (4/5)


 




There are 6 comments

Add yours
  1. GEORGIA

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΑ ΤΑ ΟΡΕΚΤΙΚΑ. ΜΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΜΕ ΚΑΛΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ.

  2. xaris

    Αρκετά καλό το Άσπρο πιάτο! Οι μεζέδες μούρλια, και οι ποσότητες τεράστιες! Για τις τιμές δε, δεν το συζητώ!

  3. Mάρθα

    Το καλύτερο εστιατόριο της Ρόδου,για να μην πω ένα απο τα καλύτερα της Ελλάδος.Μια εβδομάδα,κάθε μέρα,μεημέρι-βράδυ τρώγαμε στο άσπρο πιάτο.Το φαγητό συγκλονιστικό(απο τα ορεκτικά μέχρι τα κυρίως),οι τιμές προσιτές και το service απίστευτο.Συγχαρητήρια για την προσπάθεια.

  4. Mάρθα

    Το καλύτερο εστιατόριο της Ρόδου,για να μην πω ένα απο τα καλύτερα της Ελλάδος.Για μια εβδομάδα,κάθε μέρα,μεσημέρι-βράδυ,είμασταν εκεί.Το φαγητό συγκλονιστικό(απο τα ορεκτικά μέχρι τα κυρίως)δοκιμάσαμε τα πάντα.Οι τιμές προσιτές και το service απίστευτο.Συγχαρητήρια-συνεχίστε την καλή δουλεία.


Post a new comment